Netspanning vs verbruik

Ik heb hier een Energy Logger 3500 liggen, welke het verbruik kan loggen van een aangesloten apparaat. Echter deze meter slaat ook de netspanning elke minuut op. (zie hier voor technische details) Met een beetje handigheid en Excel kun je dan grafiekjes maken van de netspanning gemeten over de dag.

Zo heb ik dit al eens gedaan in ons vorige huis (woonwijk in Groningen) en daar kwam een mooi periodiek patroon uit. Ter illustratie heb ik er een sinus-grafiek in getekend. (XLS-file)

Voltage feb2008 sinus

In deze grafiek is mooi te zien dat er een periodiek gedrag terug te zien is in de netspanning, met een minimum rond 18h ‘s avonds en een maximum rond 6 uur ‘s ochtends. Tevens is er een dip zo rond 8 – 10 uur ‘s ochtends. Voor de volledigheid, 10 feb 2008 was een zondag, dus de 11e een maandag. Het is dan ook grappig om te zien dat de ‘ochtenddip’ op zondag toch echt een uur of 3 later was dan op maandag. De ‘avonddip’ liep op zaterdag ook een stukje langer door dan op zondag en maandag.

Afgelopen week, bedacht ik me dat het nog wel eens leuk was om dit experiment een keer te herhalen, maar dan rond kerst. Inmiddels wonen we in een ander huis, wat kennelijk toch net even een hogere netspanning heeft ;). Ook is de samenstelling van de wijk hier even wat anders. Veel meer gezinnen, waar dat in onze oude wijk voornamelijk studenten en mensen zonder vast werk waren.

Voltage kerst2012 sinus

Het is nogal opvallend dat rond etenstijd en ‘s ochtends rond een uur of 10 a 11 (kerstvakantie) de netspanning laag is en ‘s nachts relatief hoog.

Dit is op zich ook wel logisch. De verliezen tijdens transport zijn afhankelijk van de stroom die er loopt. Dus als er een grotere vraag is naar energie, dan zal aan het eind van de lijn de netspanning ook lager zijn.

Zodoende kun je dus thuis ook zien of elders in de wijk veel energie verbruikt wordt of niet.

Eigenlijk zou ik dit ook eens moeten meten in de eerste weken van januari om te kijken of er overdag veel mensen naar ‘t werk zijn of niet. De logger staat ingeplugd, dus over een week of twee kom ik hier nog wel op terug.

Leave a Reply