Het (sluip) verbruik van een netwerkprinter

Op menig werkvloer wordt eens in de zoveel tijd het hele arsenaal aan printers vervangen, welke dan onder personeel verdeeld/verkocht wordt voor de “verslagen van zoon/dochter”. Dergelijke printers zijn dan vaak nogal onzuinig ingesteld, zodat je zo kort mogelijk hoeft te wachten op je printje. (en menig werkgever let helaas nog niet echt op het energieverbruik) Wanneer zo’n printer thuis neergezet wordt, is men al blij als het werkt en verbruikt zo ongemerkt (en onnodig) redelijk veel energie, waardoor die “gratis” printer ineens toch niet zo goedkoop meer is.

Neem als voorbeeld mijn Ricoh netwerk laser printer die op mijn werk was afgeschreven.
Het allermooiste is dat er op de voorkant een schakelaar zit die ‘m uitzet 🙂 (je moet toch erheen lopen om papier te pakken, dus dan de printer aanzetten kan prima)

Laten we eens kijken naar het verbruik.
Tijdens het opwarmen van de fuser, is het verbruik ruim 1100 Watt. Dat is in vergelijking met een inktjet heel veel, maar dan moet je je afvragen hoe vaak doe je dat en hoe lang?
Met de default instellingen van de printer doe je dat helaas heel vaak. Eigenlijk elke 10 minuten gedurende een 30 sec. Dat is simpelweg een gemiddeld verbruik van 55 Watt, oftewel ruim 100 euro op jaarbasis. Voor een bedrijf kan dat interessant zijn, omdat je dan niet hoeft te wachten op de printjes en er binnen een minuut na de print-opdracht gewoon een 40 pagina’s geprint in de lade liggen.
Echter voor thuisgebruik heb je het gemiddeld over zo’n 1 a 2 afdrukjes per week? Dan zijn het best wel hele dure afdrukjes.

In de settings van de printer is vaak een ECO-mode terug te vinden.
In die mode warmt de fuser 1x op voor een printjob en als ‘ie klaar is gaat ‘ie in stand-by.
Dus 30 sec 1100 Watt en dan een idle-verbruik van 12 Watt tot de volgende job komt. (die 30 sec is dus voor een paar pagina’s, maar voor een grotere job van 50 pagina’s heb je het over anderhalve minuut dat vermogen)
Oftewel dat is ongeveer 10 Wh (0.01 kWh) voor 1 printjob en verder een stand-by verbruik van 12 Watt. Met 100 printjobs per jaar zit je dan op 1 kWh voor het printen zelf en 12 Watt stand-by. Dat is dus 24 euro voor de stand-by tijd en 23 ct voor de printjobs zelf.
Door nu bij het ophalen van de printjes de printer ook netjes uit te zetten kun je ruim 20 euro per jaar besparen en zit je dus op een kostprijs van amper een euro per jaar. (aan energie, eventuele toner niet meegerekend)
Het enige wat je moet doen is de printjob(s) geven en zorgen dat je PC/laptop nog aan staat wanneer je naar boven loopt naar de printer om die aan te zetten, de printjes te pakken en weer uit te zetten.

Neem dan een inktjet printer. Aanschaf is nagenoeg gratis en een enkeling kun je ze ook echt uitzetten. Energie verbruik is in principe een stuk minder dus, maar na een paar maanden zijn de cartridges uitgedroogd en kun je ettelijke tientjes neertellen voor een nieuwe. Gemiddeld zo’n 2 cartridges per jaar, waar je dan zo’n 50 (?) euro voor betaalt? Als je pech hebt heeft zo’n inktjet printer ook nog een sluipverbruik van enkele Watts en je kunt vaak maar vanaf 1 computer printen, of je moet de printer al ompluggen of meeslepen.

Inmiddels doe ik al ruim 5 jaar met deze toner die nog in de printer zat en heb nog een 2e ongebruikte toner liggen. Dus met de afgeschreven printer van mijn werk heb ik 100-en euro’s bespaard aan inkt en zal nog eens 100-en euro’s besparen ook is de verwachting en met een beetje instellingen op de printer nalopen kost het aan energie ook nog eens niet zoveel.
Ik gok dat wij zo’n 500 pagina’s per jaar printen hier thuis.

Conclusie

Een afgeschreven netwerk laserprinter van je werk, of via e-bay/Marktplaats kan heel interessant zijn voor thuisgebruik, maar let heel goed op de instellingen, want voor je het weet gooi je ruim 100 euro per jaar weg aan energie.

Eigenlijk zouden fabrikanten de ECO-mode standaard moeten maken, zodat je bij het terugzetten naar de standaard instellingen niet opgezadeld zit met een hoog energie-verbruik. Maar zelfs als ze dat morgen al zouden doen, dan nog duurt het jaren voordat dergelijke (vaak zakelijke) printers in een thuis-situatie staan. Maar ze kunnen op die manier aan zakelijk energie-verbruik al een hoop besparen. Menigeen zet de instellingen namelijk niet bewust op die snelste stand.

Leave a Reply