YouLess – De ervaring

Ik heb de Youless LS110 inmiddels al enkele maanden draaien en ik moet zeggen dat het me nog beter bevallen is dan ik gehoopt had.

De installatie

De fysieke installatie was zeer eenvoudig, klittenband op de energiemeter plakken in de meterkast, de YouLess erop duwen en de kabeltjes een heel klein beetje wegwerken. Dat was letterlijk minder dan 5 minuten werk. Maar hierbij moet wel gezegd worden dat ik zowel een reeks stopcontacten als netwerk in mijn meterkast heb zitten. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Ik heb begrepen dat ook de kleefbaarheid van het klittenband niet bij iedereen afdoende is, zeker niet wanneer het gewicht van de kabels ook nog meegenomen moet worden. Hiervoor is tegenwoordig ook (of i.p.v.?) kleef-gom meegeleverd.

De configuratie van het IP-adres was ook kinderspel met de setup-tool. Het enige bezwaar wat ik kan verzinnen is dat het een tool was voor Windows, waarmee je de mensen met alleen maar Mac of Linux iets meer werk geeft (namelijk het aanbellen bij een buurman/vrouw met een Windows PC, of op het werk bijvoorbeeld).

Digitale meter met 1Wh/puls

In de web-interface dien je nog in te stellen wat voor meter je hebt en hoeveel energie 1 puls representeert. De meeste meters, zoals de meter hiernaast, hanteren 1 puls/Wh (C = 1Wh/Imp) oftewel 1000 pulsen per kWh.

Deze waarde kan echter afwijken, dus kijk goed op je meter wat voor jouw meter van toepassing is.

De instellingen van de Elektriciteitsmeter in de webinterface van de YouLess

De koppeling met Bidgely

Voordat ik de YouLess had, had ik nog nooit gehoord van Bidgely.

Op Bidgely kun je je meetgegevens laten loggen en de YouLess kan de gegevens automatisch elke minuut uploaden. Hierover zal ik binnenkort nog een blogpost schrijven.

Het koppelen van mijn YouLess met Bidgely ging vanuit de webinterface heel erg makkelijk en is gewoon recht-toe recht-aan klikken en invullen.

Het uitlezen van de YouLess

Nu komen we bij het leuke deel, het bijhouden van je verbruik en het zoeken naar sluipverbruikers.

Verbruik van de afgelopen 24 uur

Toen ik in februari de YouLess binnenkreeg, was er alleen een app voor Apple producten (die ik niet heb) en de Windows Gadget.

Deze gadget laat zeer gedetailleerd zien wat je verbruik is en ik merk dat ik op mijn PC en laptop regelmatig mijn vensters zodanig schaal dat de widget in beeld blijft.

Bovenstaande screenshot is van de afgelopen 24 uur en ik zag vanmorgen op mijn laptop in de huiskamer dat het verbruik om een uur of 3:30am ineens flink was toegenomen en redelijk constant hoog was gebleven. Wat bleek, Windows Update had vannacht besloten mijn PC uit hibernate te halen en updates te gaan installeren. Dus de PC stond onverwacht al uren lang onnodig aan.

Ik heb ook al eens gezien dat er allerlei onverklaarbare pieken in de grafiek zaten en na enig zoeken bleek dat de laser-printer boven een print-opdracht had gekregen voor Letter-formaat en dus al vele uren onnodig de fuser warm stond te houden wachtende op papier van dat formaat.

Zo kun je dus redelijk op tijd al onnodig verbruik terugdringen.

Android app

Android app op de tablet
Een dag verbruik op de Android app

Er is sinds enige tijd ook een app voor Android, waarmee je dus net even wat mobieler bent in huis om de verbruikers op te sporen.

Met gewoon swipen kun je meer of minder historie in beeld krijgen en de schaal vergroten/verkleinen. Rechtsboven zie je hoeveel het verbruik toe- danwel afneemt.

Met je mobiele device kun je dan door het huis gaan en waar je WiFi ontvangst hebt, kun je apparaten in- en uit het stopcontact trekken en zodoende een idee krijgen van het verbruik. Een beetje vergelijkbaar met een gewone energie-meter, maar dan net even wat makkelijker wanneer de stekkers niet een standaard aansluiting hebben (bijvoorbeeld perilex voor boilers of mechanische ventilatie) of aan de stopcontact-kant simpelweg onbereikbaar zijn. Zo zou je ook complete groepen uit kunnen schakelen om een eerste idee te krijgen waar een grootverbruiker zich überhaupt bevind.

Het enige nadeel van meten op deze manier is dat je afhankelijk bent van de tijd tussen 2 pulsen op de elektriciteitsmeter. Wanneer je actuele verbruik al minimaal is, kan dat oplopen tot enkele minuten voordat je een nieuwe update krijgt. Bijvoorbeeld bij een actueel verbruik van 50 Watt en een meter die 1 puls per Wh geeft, zit je op 50 pulsen per uur, oftewel 72 seconden tussen 2 pulsen. En dat neemt alleen maar toe naarmate je verbruik dus afneemt (wat uiteindelijk het doel is). Tijdens het zoeken zou je dus kunnen overwegen om een constante belasting aan te zetten, zoals verlichting in een aantal ruimtes.

Zowel de Windows Widget als de Android app halen bij het starten de historische gegevens van de afgelopen 24 uur uit de YouLess.  Je hebt dus gelijk al data in beeld, al is dat iets minder gedetailleerd dan de data die je daarna binnenhaalt terwijl de app loopt.

Interessante ontdekkingen

Het meest interessante en eigenlijk ook best wel pijnlijke is dat wij kennelijk in huis een minimaal verbruik hebben van 195 Watt. Dat komt dus neer op zo’n 400 euro per jaar aan constant verbruik. Hieronder vallen zaken als modem, Dect-basisstation, WiFi accesspoint boven, netwerkprinter en HTPC (onze videorecorder-computer) en waarschijnlijk nog een aantal zaken die ik nog niet opgespoord heb. Hier moet dus echt nog wat aan gedaan worden, want dat is zo’n 40% van ons totale verbruik.

Onze beide koelkasten komen hier nog bovenop, aangezien die geen constant verbruik hebben.

Verbruik boiler
Boiler: 2½ minuut 2000 Watt

Een andere verbruiker die meteen opvalt als je de grafiek uitrekt tot 24h historie is onze boiler in de keuken. Die trekt elke 4 uur een piek van ongeveer 2 kWatt gedurende 2m30. (zie ook het screenshot van de Android App)

Dat is dus puur en alleen om water warm te houden en dus te compenseren voor het warmteverlies. Op jaarbasis is dat 365 * 6 * (2.5/60) * 2 = 182.5 kWh, oftewel met 23ct/kWh zo’n 42 euro.

Dat zijn van die dingen die je lastig kunt meten met een normale energiemeter, omdat je ten eerste niet makkelijk bij het stopcontact kunt komen waar de boiler in zit, maar je moet ook een verbruik over langere tijd meten en dan zeker weten dat je zelf geen warm water verbruikt in de keuken. Met de YouLess is dat echter in no-time te achterhalen.

Een andere grootverbruiker in huis is de staande lamp in de huiskamer. Die trekt doodleuk 300 Watt. Dat staat ook op de lamp zelf, maar als je het verbruik terugziet in perspectief met het overige verbruik, dan is dat wel even schrikken.

Uitlezen met Excel

Je kunt de verbruikshistorie ook uit de Youless halen met een speciaal Excel-sheet, wat te downloaden is van de site van YouLess. Hiermee kun je de trend van je verbruik een beetje inschatten. (kan ook met de data op Bidgely trouwens)

Het is mij opgevallen dat de maand maart, de eerste maand dat ik de YouLess had, het verbruik zo’n 10% hoger lag dan de maanden april, mei en de eerste helft van juni. Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik zou graag willen geloven dat ik mijn verbruik al zo’n 10% heb teruggebracht, maar het lijkt mij waarschijnlijker dat toen de verlichting meer uren per dag aangestaan heeft. In elk geval lijkt het erop dat we wel uit gaan komen op maar liefst 3800 kWh per jaar. Dat is ongeveer gemiddeld voor een Nederlands huishouden, maar in mijn ogen nog steeds te veel. Het is wel zo dat we vorig jaar op 4400 kWh zaten en in het vorige huis, ruim 2 jaar geleden, zaten we tegen de 6000 kWh. Dus hopelijk kunnen we die dalende lijn nog een stuk voortzetten.

Het is in de Excel-sheet ook mogelijk om dag-verbruik uit te rekenen en dan zie je ook interessante dingen voorbij komen:

Gemiddeld verbruik per dag van de week

Hierboven is goed te zien dat wij de afgelopen maanden bovengemiddeld vaak op dinsdag en donderdag niet ‘s avonds TV hebben zitten kijken, maar weg waren. Ook is te zien dat we vaak op zaterdag een ovengerecht klaarmaken (elektrische oven).

Hiermee is dus ook gelijk duidelijk dat dergelijke data over je energie-verbruik behoorlijk veel kan zeggen over iemands leefgewoontes. Gelukkig is het voor ons, met een nogal wisselend rooster veel minder een privacy-issue, maar dat is iets voor een volgende blogpost.

Conclusie

De YouLess is een heel eenvoudig te gebruiken apparaat en heeft mij in elk geval al heel erg veel inzicht gegeven in het verbruik. Zeg maar wat de overheid voor ogen had toen ze de slimme meters eigenlijk het liefst verplicht wilden stellen, maar dan zonder alle nadelen van de zogenaamde slimme meter.

Het enige wat ik eigenlijk nog mis is een YouLess op de gasmeter.

Het is echt jammer dat ik dit apparaatje niet al jaren geleden had.

2 thoughts on “YouLess – De ervaring”

 1. Ik weet dat het een oud topic is, maar YouLess heeft een speciale firmware beschikbaar die deze meter ook op een gasmeter (met een spiegeltje op het laatste radertje van het telwerk heeft).
  Op verzoek te downloaden bij YouLess

  1. Hallo Gerwin,

   Klopt, Youless heeft een aantal verschillende firmware-versies.
   Bijvoorbeeld een met output naar PV-output, en nog een paar andere Bidgely-alternatieven.
   En inderdaad ook een voor gasmeters.
   Als je kijkt in het Tweakers-forum topic over Youless, dan staat in de startpost een lijst naar alle bij mij bekende firmware-versies, incl een mirror op td-er.nl (mijn andere site)
   En het geeft niets dat je een oud topic kickt, geeft alleen maar aan dat het nog steeds gelezen wordt 🙂

   Gijs

Leave a Reply