Energy Logger 3500/4000

Conrad heeft sinds 2008 een energie-kosten meter in het assortiment die in staat is omEnergy Logger 3500 het gemeten elektrisch verbruik elke minuut op te slaan in een intern flash-geheugen. Deze data is hierna te kopieren naar een SD-kaart waarna deze verder te verwerken is op de PC.

De eerste versie was de Energy Logger 3500, welke opgevolgd is door de Energy Logger 4000. Beide meters werken volgens hetzelfde principe en ook het bestandsformaat van de log-files is gelijk.

Issues

De eerste versies van de 3500 waren niet echt stabiel te noemen. Zo zaten er nogal wat fouten in de firmware waardoor de logfiles niet meer verwerkt konden worden, of stond het geschatte jaarverbruik ineens op 9999kWh.

De latere versie van de 3500 had nog steeds soms wat vreemde problemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de data die naar de SD-kaart geschreven wordt corrupt raakt wanneer er een stoorbron in de buurt van de meter ligt, zoals een switching power supply, of wanneer de SD-kaart toch niet helemaal compatibel is met de meter. Hopelijk heeft de 4000 hier geen last meer van, maar die heb ik nog niet kunnen testen.

Software

De meegeleverde software van de 3500 was echt rampzalig. Zo kon je niet eens exporteren naar een CSV- of Excel formaat en kon de software al heel snel niets meer met de gedane metingen.

Ik heb zelf in 2008 het file-formaat uitgeplozen en een in Pascal geschreven programma gemaakt die vanaf de commandline de BIN-files van de meter kon omzetten naar een CSV-formaat. Die software staat hier. (incl. sourcecode)

De software van Conrad zelf staat hier als mirror.

Fileformaat

Het fileformaat van de log-bestanden die de Energy Logger 3500/4000 maken staat op mijn eigen Wiki uitgelegd.

Toen bij Conrad bekend werd dat het fileformaat bekend was, heeft men stilletjes een document online gezet waarin alles netjes uitgelegd staat. De mirror van dit document is hier te vinden.

SD-kaart

De meter (in elk geval de 3500) is nogal kieskeurig als het gaat om de te gebruiken SD-kaart om de logfiles op te dumpen.

Vrijwel alleen kaartjes tussen 512 MB en 2 GB worden geaccepteerd en ook alleen maar wanneer ze geformatteerd zijn volgens de manier voorgesteld in de SD-standaard. Wanneer je de kaart formatteert in een PC, of mogelijk zelfs met een ander apparaat zoals een fotocamera, dan kan het gebeuren dat de meter de kaart niet herkent. In dergelijke gevallen kun je het beste de kaart opnieuw formatteren met SD-formatter V3.

Instellen van de meter

De meter is in te stellen via de toetsen op het apparaat, maar dat is nogal omslachtig.

Het is een stuk makkelijker om dit te doen door een SETUPEL3.BIN file te maken, waarmee je de tijd/datum, meter-nummer, kosten per kWh en munteenheid ineens instelt. Hiervoor moet die file op de SD-kaart gezet worden en in de meter gestoken worden.

Let wel dat dan alle meetgegevens in de meter ook gelijk gewist worden.

 

2 thoughts on “Energy Logger 3500/4000”

 1. Hey! I’m looking up power consumption loggers right now, and you seem to be really well informed. I want to buy a used device and am especially interested in the difference between the two loggers 3500 and 4000. Would you recommend spending more on the newer one or is it pretty much the same device? And is there a way to spot the older generation of the 3500?

  1. Hello,

   It is essentially the same device, but the 4000 is a newer revision.
   I never played with the 4000 myself, but it seems to be less buggy than the 3500.

   The newer version has a grey socket for the SD-card, so it can be identified quite easy.
   Of the 3500, there are indeed 2 versions, which can not be distinguished from eachother, but they differ a lot in stability. (perhaps a firmware-issue, but no way to upgrade the firmware yourself)
   So I would advice to go for a newer version.
   Please also have a look at my wiki-page for more info on the strange issues of the 3500. (like SD-card must be between 512 and 2048 MB)

Leave a Reply